Misschien is het je sinds het koudere weer al een keer (of 10) overkomen: je telefoon die spontaan uitvalt. Zonder daar een goede reden voor te hebben. Is je batterij leeg? Nee, je had hem net opgeladen. Dit kan enorme stressmomenten opleveren want je kan natuurlijk niet zonder je telefoon. Wát is er dan in vredesnaam mis met je telefoon?

Je telefoon valt uit door de kou

Misschien is het je wel opgevallen dat het iets van de laatste dagen of weken is. Daarvoor gebeurde het waarschijnlijk nooit. Dus eigenlijk raad je het al: het heeft alles met het weer te maken. Je telefoon valt uit door de kou.

We zullen je proberen uit te leggen hoe het kan. Het heeft alles te maken met de accu van je geliefde telefoon. Dit is namelijk een Lithium-Ion-accu en zo'n accu werkt dus door bewegende ionen die heen en weer bewegen tussen positieve en negatieve elektroden die ervoor zorgen dat je accu vol en leeg raakt. En je raadt het al, die ionen reageren op het weer. Als het heel koud is bevriezen ze als het ware en dan bewegen ze niet meer en dan geeft je accu er dus maar helemaal de brui aan. Ook als het heel warm is zal je misschien merken dat je accu veel sneller leeg gaat dan normaal. Wanneer je accu niet meer in goede staat is zal dit zelfs nog vaker voorkomen. De kwaliteit van je accu gaat namelijk achteruit door het vele opladen en weer leegtrekken. De gemiddelde levensduur van een accu is ongeveer 15 maanden.

Je batterij functioneert het beste tussen de 10 en 30 graden (en dat is het gelukkig meestal) dus nu maar hopen dat het kwik snel weer omhoog gaat. In de tussentijd ben je altijd welkom bij ons om je accu door te laten meten en indien nodig te vervangen!